Entrevista a Xavier Vilajoana

Una vegada ens apropem cap a final d'any, entrevistem a Xavier Vilajoana Eduardo, vicepresident esportiu i econòmic del Club Potablava.
1. Com valores fins ara, la teva etapa al Club, des de la teva incorporació a finals de la temporada passada?

Molt positivament. Els canvis que s'han fet han tingut una molt bona acollida. Els primers passos per la professionalització de totes les àrees del club mai no són fàcils, i requereixen la participació de tots. El pla estratègic establert s'està complint i som ambiciosos.

2.  Des de la teva arribada has insistit molt a mitjans de comunicació i en l'àmbit intern que el projecte s'ha de basar en la potenciació del futbol formatiu. S'ha fet una auditoria esportiva i ja s'està començant a implantar una nova metodologia formativa, ja utilitzada a Can Barça, quina és la teva valoració de tot plegat?

No es pot concebre un projecte de CLUB sense que aquest es fonamenti en la gent de casa. I això passa per potenciar la formació dels nostres esportistes. I per fer-ho, cal millorar la capacitat de formació dels nostres entrenadors. El focus s'ha de posar en l'esportista. Generar constantment els contextos que l'obliguin a prendre decisions per ell mateix. Amb una idea de joc clara, l'entrenador/formador ha de ser capaç de fer créixer individualment a cada esportista. El col·lectiu ha de ser la suma de les capacitats individuals. Amb aquest objectiu, des del club es donen totes les eines necessàries per fer-ho. Els resultats arriben en base a una feina ben feta. El resultat mai no ha de ser l'objectiu del futbol formatiu, n'ha de ser una conseqüència.

"EL FOCUS S'HA DE POSAR EN L'ESPORTISTA"
3.  Aquesta temporada, va començar amb molts canvis; fusió amb l'Atlètic Prat, activitat del Club a dues instal·lacions, canvi de marca de roba, renovació d'imatge, renovació de la Web, nova metodologia... quina valoració fas, ara que acaba el primer trimestre?

El repte organitzatiu ha estat majúscul. Doblar el nombre d'esportistes del nostre futbol base, gestionar dues instal·lacions i implantar la nova metodologia no és fàcil. I requereix moltíssima feina, dedicació i compromís. Els responsables del futbol formatiu estan fent una tasca excel·lent que ben aviat donarà els seus fruits. A nivell d'imatge, la renovació de l'escut i la tipografia pròpia, així com l'actualització de la pàgina web són factors clau per al creixement econòmic i social de l'entitat. Fer més properes als socis i abonats totes les activitats que es realitzen, la comunicació amb les famílies, la potenciació de les nostres XXSS entre d'altres, són aspectes molt necessaris en l'època digital que vivim.

4.  En relació amb el futbol femení, el primer equip que va pujar de categoria està competint molt bé a primera, i en el futbol formatiu hi ha representació amb 5 equips més, quin és l'objectiu del Club en aquest sentit?

El futbol femení és un dels projectes estratègics. La seva integració dins de l’àrea de futbol del club, sense distincions ni diferenciacions, suposarà una millora molt significativa en el seu procés de creixement dins del club. La idea de joc o la formació de les jugadores i dels seus tècnics/esestan dins del perímetre global del FUTBOL en majúscules del club. Créixer qualitativament i quantitativament en són els dos principals objectius.

"LA FORMACIÓ DE LES JUGADORES I DELS SEUS TÈCNICS/ESESTAN DINS DEL PERÍMETRE GLOBAL DEL FUTBOL EN MAJÚSCULES DEL CLUB "
5.  El Prat B, t'ha sorprès pel rendiment que està donant aquesta primera temporada a una categoria tan difícil com la primera catalana, amb un equip sub-23 i competint contra equips històrics com Santboià, Reus, Ascó, entre molts d'altres?

Tenir un filial a 1a Catalana ens dona un valor afegit molt gran. Si volem que els jugadors de la casa siguin majoritaris en la plantilla del primer equip, l’últim graó abans d’arribar-hi ha de ser el filial. Aquest ha de ser on es concentrin dues o tres generacions de jugadors sortits de les categories inferiors perquè acabin de madurar futbolísticament i la seva arribada al primer equip sigui més equilibrada i, per tant, menys arriscada en termes de rendiment esportiu.

6.  Aviat, el Club convocarà a les famílies per explicar el nou projecte esportiu i la nova metodologia. Ens pots fer un petit resum dels canvis més significatius?

L'esportista ha de ser el centre de tot. I les famílies han de poder copsar l'evolució del seu fill/a. Més enllà dels resultats de l'equip on jugui, se'ls informarà periòdicament dels progressos individuals que s'han produït. Se'ls enviarà dos informes anuals individualitzats perquè ells mateixos puguin veure l'evolució que està tenint el seu fill/a en tots aquells aspectes rellevants per al seu desenvolupament personal i esportiu. Massa sovint els esportistes en fase formativa són vistos com un "número", un element més d'un equip. I això no pot ser així. Són l'element clau del grup i, per tant, l'objectiu principal de la nostra formació. Hem de ser capaços d'avaluar el creixement esportiu i personal que es produeix en cada un dels nostres joves jugadors/es.

"MASSA SOVINT ELS ESPORTISTES EN FASE FORMATIVA SÓN VISTOS COM UN “NÚMERO”, UN ELEMENT MÉS D’UN EQUIP. I AIXÒ NO POT SER AIXÍ"
7. En l'àmbit econòmic, quines són les majors dificultats o els reptes que té avui dia un Club de les dimensions del Prat, amb el seu primer equip jugant una lliga tan competitiva com la 2a divisió RFEF nacional?

Quadrar el pressupost d'una entitat com l'AE Prat suposa tot un repte. La captació de sponsors i col·laboradors en base a un projecte de club ferm i de llarg recorregut no és tasca fàcil, però he de dir que la resposta, fins al moment, ha estat positiva. El suport de l'Ajuntament és clau, i la implicació del teixit empresarial i social del Prat també. A mig termini, l'aposta pel futbol formatiu de qualitat, de casa i proper ha de ser una garantia per tenir un primer equip competitiu i econòmic, que generi sentiment de pertinença i que arrossegui la gent del Prat a veure bon futbol amb joves formats al planter.

8. Per finalitzar, quina valoració fas de la trajectòria del primer equip, aquests primers mesos? Ara que ja hem disputat un gran nombre de partits de la primera volta, i quin creus potser l'objectiu una vegada acabada la lliga?

Malgrat que la 2a RFEF és una competició molt dura i difícil, crec que tenim equip per fer molt bon paper. M'agrada "posar notes" a finals de curs, però el cos tècnic ja sap que m'agraden els equips atrevits, que no especulen i que surten sempre a fer bon futbol i a guanyar. Si es perd un partit, prefereixo SEMPRE que sigui per excés que per defecte. Si es potencia una idea de joc on els jugadors en són els protagonistes, s'ha de tenir la pilota i gaudir amb ella. I per fer-ho s'ha de recuperar ràpidament. No m'agraden els jugadors a qui els crema la pilota als peus. A partir d'aquí, els resultats aniran arribant. Aplico el mateix criteri que amb el futbol formatiu: el resultat ha de ser conseqüència del bon joc i de la suma de les individualitats. Els objectius no tenen sentit si no es treballa el COM.

"EL RESULTAT HA DE SER CONSEQÜÈNCIA DEL BON JOC I DE LA SUMA DE LES INDIVIDUALITATS"

Article de:
AE Prat
Data publicació:
13/12/2022
Notícies relacionades

L'AE Prat no pot trencar la mala dinàmica al camp del Badalona (1-0)

Duel d'urgències entre el Prat i el Badalona aquest diumenge

El Prat B rep sense marge d'error al Sant Vicenç dels Horts

potablava, la teva aportació ens dona ales

Fes-te soci/a per només 50€ i viu la passió de l’AE Prat tota la temporada a 2aRFEF, a més de gaudir de grans descomptes!

Fes-te soci